donderdag 9 februari 2017

PLAZA FRANCIA





Vandaag stond er een acclimatisatietocht naar de op 4200m hoogte gelegen Plaza Francia op het programma. Dit is een parchtige wandeling die voor een groot deel langs de morenen van een nagenoeg verdwenen gletsjer loopt. Wat er van de gletsjer overblijft is een soort maanlandschap. De klim van 3320m naar 4200m duurde ongeveer 3,5 uur. Op de Plaza Francia heb je een prachtig uitzicht op de enorme zuidflank van de Aconcagua. Deze plaats doet dienst als basiskamp voor wie de zuidwand wil beklimmen. Het is een hele uitdaging om de machtige wand  met zijn onstabiele rotspartijen, verraderlijke serracs (hangglatsjers) en steile ijs- en sneeuwhellingen,... te beklimmen
De Plaza Francia dankt zijn naam aan een Frans team, Pierre Lesueur, Adrien Daory, Edmund Denis, Lucien Berardini en Guy Poutte onder leiding van RenĂ© Ferlet,  dat op deze plek de wand volledig bestudeerde en als eerste team in 1954 de Aconcagua via de zuidwand beklom.

Rond 15u30 was ons team terug in Confluencia. Vandaag moest elke klimmer ook even langs bij de kampdokter voor een medische check-up. Het zuurstofgehalte in het bloed en bloeddruk werden gemeten en er werd ook naar de longen geluisterd. Pas na fiat van de arts mag je verder klimmen naar het basiskamp. Alle teamleden kregen alvast de goedkeuring verder te gaan. 
Morgen trekken ze verder naar Plaza de Mulas op 4390m.

afgehaald op 9/02/2017 van www.summitpost.org



weersverwachtingen op 3000m

weersverwachtingen op 4000m

Geen opmerkingen:

Een reactie posten