maandag 6 februari 2017

PERMITS & DUFFELBAGS

Ook vandaag stond er nog een dagje Mendoza op het programma. Eerst en vooral moest de klimvergunning in orde gebracht worden. Het nam al vlug een paar uren in beslag om de nodige stempels en handtekeningen te verkrijgen, Argentijnse bureaucratie heet dat dan. Verder werd de uitrusting nogmaals gecheckt en gepakt voor het vertrek naar Los Penitentes.

Aconcagua is de hoogste berg van het westelijk halfrond. Hij is volledig gelegen op Argentijns grondgebied, net ten oosten van de Chileense grens op zo'n 150km van de Stille Oceaan. De berg wordt ook de 'stenen schildwacht' genoemd . Met zijn hoogte van 6962m torent hij uit boven alle andere Andestoppen. Het meest spectaculair is de 2750m hoge zuidwand van de Aconcagua,  één van de hoogste 'Big Walls' ter wereld.
Deze berg is gelegen in het Aconcagua Provincial Parc, dat werd gecreëerd in 1990 en een oppervlakte heeft van 71000 hectares.
De laatste 20 jaar is het beklimmen van de Acconcagua erg populair geworden. Die overvloed aan bezoekers vormde een hele uitdaging voor het park op het vlak van sanitaire voorzieningen, afvalbeheer, duurzaamheid enz...
Alhoewel er geen bewijs is dat de Inca's ooit bovenop de Aconcagua kwamen, heeft men toch aanwijzingen gevonden dat ze hoog op de berg verbleven. Zo werd er een mummie gevonden op een hoogte van 5201m langs de noord-westgraat. 
De top van de Aconcagua werd voor het eerst beklommen door de Zwitserse berggids Matthias Zurbriggen in 1896-97.
De Aconcagua is de tweede hoogste berg van de Seven Summits. Alhoewel de beklimming via de normaalroute als relatief gemakkelijk kan worden beschouwd, is op fysiek vlak één van de zwaarste beklimmingen van de Seven Summits, en dit wordt door veel klimmers onderschat. Vooral met de grote hoogte, en daardoor de kans op hoogteziekte wordt vaak weinig rekening gehouden. Hiervoor is het belangrijk om voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren en je lichaam de tijd te geven aan de hoogte te wennen. 


 The Legendary South Face of Aconcagua - afgehaald op 6/02/2017 van https://www.alpineascents.com/climbs/aconcagua Photo: Willi Prittie.


Aconcagua at sunset - afgehaald op 6/02/2017 van https://www.alpineascents.com/climbs/aconcagua - Photo: Willi Prittie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten